Zajišťovací účetnictví podle IFRS 9 a IAS 39 - Chenová, Jana (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje aplikaci zajišťovacího účetnictví v praxi vybraných nefinančních podniků ve Spojeném království. Primárním cílem je na základě dat z výročních zpráv posoudit, zda zavedení standardu IFRS 9 vedlo ke zvýšenému využívání zajišťovacího účetnictví napříč sektory. V teoretické části práce jsou vymezeny finanční rizika a nástroje jejich řízení, a následně vysvětleny principy zajišťovacího účetnictví podle standardů IAS 39 a IFRS 9. Praktická část se zaměřuje na analýzu dopadů zajišťovacího účetnictví v účetních závěrkách třinácti společností. Výsledky analýzy ukazují, že IFRS 9 nevedl k plošnému a dramatickému nárůstu využívání zajišťovacího účetnictví. Místo toho standard podpořil kvalitativní změny, jako je transparentnější vykazování a efektivnější řízení rizik. Změny v objemu zajištění jsou spíše důsledkem strategických rozhodnutí firem a jejich snahy využít flexibility, kterou nový standard nabízí. Práce tak přispívá k lepšímu porozumění reálným dopadům IFRS 9 na korporátní finanční management.