Zaměstnanecké benefity v roce 2024 : Účetní a daňové aspekty v kontextu aktuálních změn a jejich vliv na finanční řízení podniků. - Arutiunian, Yuliana (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá účetními a daňovými aspekty zaměstnaneckých benefitů v České republice s ohledem na klíčové legislativní změny v roce 2024. Cílem práce je komplexně analyzovat vliv těchto změn na finanční řízení podniků. Teoretická část práce definuje benefity a jejich typologii, rozebírá nový daňový a účetní rámec pro rok 2024. Praktická část je rozdělena na dvě analýzy. V první části práce se na modelovém příkladu demonstruje výpočet mzdy a zaúčtování benefitů ve fiktivní firmě. Druhá část detailně analyzuje hospodaření s Fondem kulturních a sociálních potřeb (FKSP) v konkrétní příspěvkové organizaci a ukazuje dopad nových pravidel na jeho účetnictví. Součástí práce je také vyhodnocení dotazníkového šetření, které zjišťuje preference zaměstnanců.