Expanze společnosti Kytary.cz : Otevření kamenné prodejny v zahraničí - Burian, Adam (2025)
Diplomová práce zkoumá proveditelnost projektu mezinárodní expanze společnosti Audio Partner (Kytary) formou kamenné prodejny hudebních nástrojů na Slovensku a v Polsku. Cílem práce je zhodnotit smysluplnost tohoto projektu vzhledem k dlouhodobé strategii společnosti, určit kritéria pro výběr trhu, navrhnout možná řešení projektu a na základě predikovaného vývoje formulovat doporučený postup. Výzkum vychází z dosavadních teoretických poznatků o problematice mezinárodní expanze a je veden prostřednictvím dílčích analýz obou uvažovaných trhů a vnitřního prostředí společnosti. Výzkum je především kvantitativního charakteru s důrazem na analýzu finančních veličin, pro komplexní přístup jsou zohledňována také kvalitativní data. Data využitá pro výzkum pocházejí z veřejně dostupných informačních zdrojů, současně jsou využita některá interní data společnosti. Výstupy provedeného výzkumu přibližují konkurenční a ekonomické prostředí obou trhů, poukazují na kapitálovou náročnost plánovaného projektu, predikují předpokládané přínosy a zohledňují možnosti firmy vzhledem k její současné situaci. Na základě provedených analýz je společnosti doporučeno v současnosti expanzi touto formou nerealizovat. Výsledky výzkumu a doporučení vycházející z diplomové práce mohou být využity pro reálné strategické rozhodování společnosti, současně přispívají k rozšíření akademických poznatků o sektoru maloobchodního prodeje hudebních nástrojů.