EBITDA : systematická rešerše literatury - Chládek, Miroslav (2025)
Cílem této práce je analyzovat význam ukazatele EBITDA, jeho využití a informační hodnotu v kontextu mezinárodních financí. Jako výzkumná metoda byla použita systematická literární rešerše, s jejíž pomocí byl identifikován vzorek 53 relevantních odborných článků z databází Scopus a Web of Science publikovaných v letech 2015–2025. Články se zaměřují na problematiku EBITDA v různých odvětvích a regionech. Klíčové výsledky potvrzují, že EBITDA je široce využívaný a významný nástroj pro hodnocení provozní výkonnosti firem a současně nese důležitou informační hodnotu pro investory a další zainteresované subjekty. Analýza ukázala, že ukazatel významně přispívá ke snižování informační asymetrie. Menší či vysoce zadlužené firmy tento ukazatel zveřejňují častěji a zároveň existuje riziko zneužití z důvodu porušení dluhových covenantů nebo snahy se zviditelnit na akciovém trhu. Také přílišná orientace managementu na EBITDA může vést k přehnaným investicím a vyššímu zadlužení. Mezi hlavní závěry patří doporučení pro kritický přístup při interpretaci EBITDA, posílení transparentnosti jeho reportingu a potřeba globálního sjednocení definice tohoto ukazatele. Práce tímto přispívá k diskusi o roli EBITDA jako non-GAAP a non-IFRS metriky a formuluje doporučení pro další empirické studie a metodologická vylepšení.