Pojištění autonomních vozidel - Nesterenko, Nikita; Ducháčková, Eva, 1958-; Volf, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Bakalářská práce se zabývá pojištěním autonomních vozidel v podmínkách České republiky. Cílem je posoudit, zda je současný systém pojištění motorových vozidel použitelný pro provoz vozidel s vyšší úrovní automatizace (SAE 3–5), a vymezit požadavky na budoucí produkty. Teoretická část vymezuje pojmy a rámec SAE J3016. Analytická část identifikuje tři okruhy rizik: technicko-systémová, kybernetická a datová, a odpovědnostní. Metodicky práce kombinuje analýzu právních a odborných pramenů s on-line dotazníkovým šetřením (n = 93). Výsledky ukazují, že většina respondentů považuje dnešní pojištění za nepřipravené a odpovědnost přisuzuje spíše výrobci vozidla či softwaru. Navrhovány jsou principy nových produktů: datově řízené oceňování, rozšíření krytí o softwarové a kybernetické události a kombinované odpovědnostní modely. Přínosem je zpřehlednění pojmového rámce a identifikace principů, které mohou sloužit jako podklad pro další diskusi a výzkum.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses