Měnící se preference generace Z a jejich dopad na strategii módních značek - Kutílek, Roman (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na měnící se preference generace Z a jejich dopad na strategii módních značek. Cílem je formulovat praktická doporučení pro firmy působící v oděvním průmyslu, které chtějí efektivně oslovit tuto demografickou skupinu. Výzkum kombinuje kvantitativní metodu v podobě dotazníkového šetření mezi 292 respondenty a analýzu sekundárních dat vybraných značek pomocí Business Model Canvas a SWOT analýzy. Kvantitativní část potvrdila, že ženy a vzdělanější jedinci vykazují vyšší zájem o udržitelnost. Analýza sekundárních dat identifikovala čtyři klíčové atributy úspěšné značky: autenticita, udržitelnost, digitalizace a agilita. Výsledky ukazují, že značky musí být autentické v komunikaci a transparentní v hodnotách, které sdílí se svými zákazníky. Na základě zjištěných dat jsou navržena konkrétní doporučení pro módní značky zaměřující se na generaci Z.