Dlouhodobý investiční produkt - Jurak, Alen (2025)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat dlouhodobé investiční produkty dostupné na českém finančním trhu, jejich strukturu, výhody, rizika a vhodnost pro různé typy klientů. Práce se zaměřuje na produkty, které kombinují investiční a spořící složky, jako jsou investiční životní pojištění, podílové fondy, penzijní připojištění či novější alternativy, například ETF. Teoretická část se věnuje charakteristice dlouhodobých investičních produktů, jejich právní regulaci v České republice a ekonomickým principům, které ovlivňují jejich výnosnost a rizikovost. Praktická část zahrnuje srovnání vybraných produktů z hlediska poplatkové struktury, výnosového potenciálu a flexibility pro klienty. Zvláštní důraz je kladen na hodnocení vhodnosti těchto produktů jako nástroje pro zajištění finanční stability v důchodovém věku. Práce zároveň identifikuje klíčové faktory, které ovlivňují rozhodování klientů při volbě dlouhodobého investičního produktu, a navrhuje doporučení pro zlepšení informovanosti a transparentnosti na trhu. Výstupy mohou sloužit jako podklad pro finanční poradce, poskytovatele produktů i širokou veřejnost.