Cenotvorba v kontextu gastronomie - Soukupová, Katka; Petera, Petr, 1976-; Wagner, Jaroslav, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou cenotvorby v obecné rovině a následně v kontextu gastronomického odvětví s důrazem na využití principů manažerského účetnictví. Cílem práce je navrhnout optimální přístup k cenotvorbě pro začínající gastronomický podnik a posoudit vhodnost vybrané cenové strategie s ohledem na nákladovost a stanovené cíle podniku. V teoretické části jsou definovány základní pojmy cenové politiky, cíle podniku a nástroje manažerského účetnictví. Aplikační část je zaměřena na návrh cenotvorby pro začínající podnik orientovaný na obědová menu, kalkulace nákladů a jejich optimalizaci tak, aby bylo dosaženo cílů podniku. Výsledky potvrzují, že využití manažerského účetnictví v procesu cenotvorby zvyšuje přesnost kalkulací a přispívá k plynulejšímu startu podnikání a ekonomické udržitelnosti gastronomického podniku.
Vedoucí práce: Petr Petera
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses