Výkaz o finanční pozici účetní jednotky před a po implementaci IFRS 17 - Paková, Johana; Bokšová, Jiřina, 1960-; Solimanová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá účetním výkaznictvím pojišťoven se zaměřením na porovnání rozvahy (výkazu o finanční pozici) sestavené podle české účetní legislativy a Mezinárodních účetních standardů (IFRS). Cílem je identifikovat a analyzovat hlavní rozdíly ve struktuře, členění a oceňování položek a zhodnotit jejich dopady na prezentaci finanční situace pojišťovny. Teoretická část shrnuje relevantní právní předpisy, zejména IAS 1, IFRS 17, zákon o účetnictví a vyhlášku č. 502/2002 Sb. Praktická část je věnována komparativní analýze účetních výkazů dvou významných komerčních pojišťoven působících na českém trhu. Hodnocena je jejich finanční situace, struktura rozvahy, rozdíly v oceňování aktiv a závazků a dopady těchto rozdílů na prezentované výsledky a funkčnost pojišťoven. Závěrem jsou diskutovány praktické implikace pro finanční analýzu a srovnatelnost účetních výkazů v pojišťovnictví.
Vedoucí práce: Jiřina Bokšová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses