Partnerství mezi firmami a galeriemi - Bernotová, Marie (2025)
Cílem této diplomové práce je analyzovat specifika partnerství mezi firmami a galeriemi v českém kulturním prostředí a vymezit jejich konkrétní podoby. Práce se zaměřuje na identifikaci motivací, které vedou k navázání a rozvoji spolupráce, zhodnocení přínosů i případných omezení. Součástí výzkumu je rovněž zmapování aktuální situace v oblasti firemního partnerství v České republice. Zjišťuje, kde je potenciál pro rozvoj těchto spoluprací, přičemž pozornost je věnována i překážkám, jako jsou nedostatek systémové podpory, rozdílná očekávání nebo omezené kapacity kulturních institucí. Partnerství mezi firmami a galeriemi v ČR se vyznačuje různorodostí forem, přičemž přínosy jsou oboustranné a sahají od finanční podpory po společenský dopad. Významnou roli hraje osobní angažovanost, důvěra a schopnost navázat dlouhodobý vztah. Výzvy, které spolupráci provázejí, poukazují na nutnost systémových změn, zejména v oblasti administrativy, legislativy a profesního rozvoje pracovníků galerií