MLM : Komparativní analýza nadnárodních a lokálních firem v ČR - Vaňous, Pavel (2025)
Tato diplomová práce řeší oblast multi-level marketingu a jeho působení v České republice. Cílem je provést komparativní analýzu národní společnosti JUST CS a nadnárodní společnosti LR Health & Beauty Systems a zjistit, jaké mají tyto modely shody a odlišnosti. K řešení je použita metoda komparativní analýzy založená na veřejně dostupných zdrojích a hloubkových rozhovorech s distributory obou společností. Výsledky ukazují, že obě společnosti sdílejí společné znaky v oblasti osobních obratů a v rámci právní regulace a pravidel stanovených profesními sdruženími. Největší rozdíly se nacházejí v systému odměňování, motivaci a organizační kultuře. Hlavním výsledkem zjištění je, že JUST CS funguje spíše jako rodinně orientovaný podnik s jednodušším systémem, zatímco LR Health & Beauty Systems působí více korporátním dojmem vysokou mírou hierarchie a vyššími nároky v systému.