Fiskální dopady daňových úlev na nákup elektromobilů v EU - Zhadan, Anastasiia (2025)
Bakalářská práce zkoumá daňová zvýhodnění v oblasti elektromobility a jejich fiskální dopady ve vybraných státech. Teoretická část vychází z evropského a národního rámce a přináší přehled daňových nástrojů souvisejících s elektromobilitou a současně shrnuje jejich využití v ČR a vybraných zemích EU. Cílem práce je odhadnout fiskální dopady vybraných daňových zvýhodnění spojených s elektromobilitou v roce 2024. Výsledky ukazují, že některá zvýhodnění vedou ke snížení daňového výnosu na jedno vozidlo, zatímco jiná působí převážně jako časový posun daňových výnosů. Rozsah celkového dopadu je podmíněn především konstrukcí opatření a objemem nových registrací.