Fiskální dopady daňových úlev na nákup elektromobilů v EU - Zhadan, Anastasiia; Gotvald, Josef; Arltová, Markéta, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Bakalářská práce zkoumá daňová zvýhodnění v oblasti elektromobility a jejich fiskální dopady ve vybraných státech. Teoretická část vychází z evropského a národního rámce a přináší přehled daňových nástrojů souvisejících s elektromobilitou a současně shrnuje jejich využití v ČR a vybraných zemích EU. Cílem práce je odhadnout fiskální dopady vybraných daňových zvýhodnění spojených s elektromobilitou v roce 2024. Výsledky ukazují, že některá zvýhodnění vedou ke snížení daňového výnosu na jedno vozidlo, zatímco jiná působí převážně jako časový posun daňových výnosů. Rozsah celkového dopadu je podmíněn především konstrukcí opatření a objemem nových registrací.
Vedoucí práce: Josef Gotvald
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses