Naplnění závazků vlády České republiky v rodinné politice : srovnání plánovaných a realizovaných opatření v letech 2022 až 2025 - Hlynka, Maryna (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou Programového prohlášení vlády České republiky, se zvláštním zaměřením na oblast rodinné politiky. Hlavním cílem je posoudit, do jaké míry jsou deklarované záměry vlády v této oblasti naplňovány v praxi. Teoretická část vymezuje pojem a význam rodinné politiky a podrobně popisuje její hlavní nástroje a principy. Zároveň identifikuje konkrétní cíle vlády v oblasti rodinné politiky. Praktická část porovnává vládní prohlášení se skutečně přijatými legislativními změnami a hodnotí finanční krytí rodinné politiky. Hlavním zjištěním práce je vysoký stupeň souladu mezi vládními závazky a jejich praktickou realizací, ačkoliv ne všechny priority jsou plně realizovány. Velká část programových priorit byla buď splněna, nebo jsou v procesu aktivního naplňování. Legislativní opatření hrají klíčovou roli v implementaci těchto změn a jasně odrážejí vládní priority, například v podpoře flexibilnějších pracovních úvazků, péče o děti a ohrožené rodiny. Analýza odhaluje i několik klíčových zjištění. Některé odchylky od původních záměrů nejsou výsledkem selhání, ale spíše reakcí na vnější faktory, jako jsou demografické trendy, nebo jsou důsledkem časově náročných systémových reforem, jejichž plné dopady se projeví až v budoucnu.