Analýza podvodných praktik firem Wirecard a Toshiba - Dobruský, Adam (2025)
Tato bakalářská práce si klade za cíl komplexně popsat a analyzovat fenomén účetních podvodů, účetních chyb a kreativního účetnictví, za využití literární rešerše a dvou případových studií (Wirecard a Toshiba). Práce objasňuje rozdíly mezi účetní chybou, legálním kreativním účetnictvím a podvodem, zkoumá motivace k manipulaci finančních výkazů a poukazuje na celosvětový rozsah tohoto fenoménu. Analýza případových studií odhalila různé metody manipulace a jejich závažné dopady. Oba případy sdílely společné příčiny selhání, zejména nedostatečné interní kontroly. Závěry práce formulují doporučení pro prevenci účetních podvodů, včetně posílení vnitřních kontrolních mechanismů, zlepšení auditorských postupů a podpory etické a transparentní kultury, což přispívá ke snížení rizika podvodných skandálů v budoucnu.