Československý zbrojní průmysl a export zbraní mezi lety 1945-1960 - Měchura, Marek; Strejčková, Tereza; Kovář, Martin, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se věnuje vývoji československého zbrojního průmyslu a exportu zbraní v období let 1945–1960. Jejím hlavním přínosem je komplexní propojení poválečných hospodářských změn s proměnami zahraniční politiky a geopolitického postavení Československa, přičemž tyto souvislosti jsou zkoumány na příkladu vývoje domácího zbrojního průmyslu. Po skončení druhé světové války došlo k znárodnění zbrojních podniků a jejich výrobní program se orientoval na mírovou produkci. S postupujícími politickými změnami a nástupem studené války se však výroba opět začala zaměřovat na produkci zbraní. Československý zbrojní export byl výrazně ovlivněn změnami v tehdejší zahraniční politice, kdy země přešla od vojenské podpory Izraele k podpoře Egypta.
Vedoucí práce: Tereza Strejčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses