Analýza faktorů působících na hypoteční trh - Gajzler, Rostislav (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou faktorů ovlivňujících hypoteční trh a jejich dopadem na úrokové sazby hypotečních úvěrů. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy, popsána struktura hypotečního trhu a jednotlivé typy hypotečních úvěrů. Dále jsou identifikovány klíčové makroekonomické a mikroekonomické determinanty ovlivňující hypoteční trh, hlavní úroková sazba ČNB, vývoj cen nemovitostí, LTV, DTI, DSTI, konkurence na trhu či provozní efektivnost bank. Součástí teoretické části práce je komparace s trhem USA. V empirické části je provedena statistická a ekonometrická analýza s využitím softwarů EViews, Gretl a MS Excel, která kvantifikuje faktory vývoje objemu nově poskytnutých hypotečních úvěrů na bytové nemovitosti. Závěry práce ukazují, že oproti ekonomickým předpokladům se trh v posledních letech vlivem neočekávaných událostí vyvíjí nestandardním způsobem.