Automatizace vývoje MVP s pomocí umělé inteligence - Kříž, Jakub (2025)
Generativní umělá inteligence snižuje bariéry softwarového podnikání, ale empirické důkazy o její efektivitě pro netechnické uživatele jsou omezené. Práce posuzuje AI potenciál pro tvorbu MVP v B2B SaaS prostřednictvím případové studie elektroinstalačních firem. Metodologie kombinuje kvantitativní srovnání efektivity s kvalitativní validací (N=4) a porovnáním s tradičními dodavateli. Netechnický zakladatel vytvořil funkční MVP za 32,2 hodiny a 11 184 Kč, což představuje 2,95-3,73× rychlejší realizaci a 4,3-15× nižší náklady oproti dodavatelům při srovnatelné kvalitě. Primárním limitem byla znalostní křivka technologických základů (43% času), nikoli limitace AI. Validace potvrdila praktickou použitelnost. Práce poskytuje důkazy o aplikovatelnosti vývoje asistovaného AI pro rychlou validaci nápadů na trzích B2B SaaS.