Podnikatelské příležitosti v rámci silver economy : Kvalitativní analýza potřeb seniorů - Daňhel, Adam; Andera, Michal, 1984-; Matoušek, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Práce identifikuje nenaplněné potřeby seniorů s omezenou pohyblivostí v domácím prostředí a vymezuje podnikatelské příležitosti v rámci silver economy. Kvalitativní výzkum využívá 18 polostrukturovaných rozhovorů se seniory s omezenou pohyblivostí analyzovaných pomocí tematické analýzy. Výsledky odhalují koupelnu jako nejkritičtější prostor, kde strach z pádu vede až k rezignaci na koupání. Hlavními bariérami adopce pomůcek jsou finanční nedostupnost, psychologický odpor k pomůckám asociovaným s invaliditou a informační deficit. Rozhodovací proces charakterizují dlouhé periody váhání a paradox čekání na zdravotní krizi jako spouštěč akce. Identifikované podnikatelské příležitosti zahrnují vývoj cenově dostupných řešení pro koupelny, redesign pomůcek eliminující stigmatizaci a komplexní poradenské služby. Zjištění poskytují praktické poznatky pro podnikatele v segmentu silver economy.
Vedoucí práce: Michal Andera
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses