Vliv stakeholderů na proces inovace studijních programů vysokých škol zaměřených na management v České republice - Vaňkátová, Klára (2025)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem stakeholderů na proces inovace studijních programů vysokých škol zaměřených na oblast managementu v České republice. Cílem práce je zmapovat specifika českého akademického prostředí a identifikovat hlavní faktory, které ovlivňují inovační procesy v této oblasti. Výzkum byl založen na analýze rozhovorů s představiteli několika českých vysokých škol, doplněné o využití umělé inteligence pro kvalitativní analýzu dat. Hlavní výsledky ukazují, že klíčovými iniciátory inovací jsou samotné osoby stojící ve vedení změn, fakulty a akademici. Významnou roli hrají studenti, externí partneři a potřeba komunikace během celého procesu inovace. Identifikovány byly také hlavní bariéry, mezi které patří rigidita institucionálního systému, nedostatek lidských zdrojů, byrokracie a osobní odpor ke změnám. Výsledky naznačují, že úspěch inovací je podmíněn efektivní komunikací, zapojením různých stakeholderů, a především vedením s jasnou vizí a odpovědností. Zákonná úroveň sice poskytuje alespoň minimální úroveň kvality, ale sama o sobě je jen legislativním rámcem nedostačujícím pro skutečný vznik inovací. Pro ten je zásadní organizační kultura a vedení. Práce přispívá k lepšímu pochopení dynamiky inovačních procesů v českém vysokoškolském prostředí a nabízí doporučení pro zefektivnění těchto procesů.