Fundamentální metody oceňování akciových trhů a jejich využití při identifikaci cenových bublin - Salaba, Tadeáš (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na fundamentální metody oceňování akciových trhů, konkrétně na ukazatele P/E, forward P/E, P/B a FED model, a jejich využití při identifikaci cenových bublin. Hlavním cílem práce je posoudit, zda tyto indikátory mohou napomoci včasnému rozpoznání situací, kdy se ceny akcií výrazně odchylují od svých fundamentálních hodnot. Teoretická část představuje principy fungování, výhody a omezení vybraných ukazatelů a zasazuje je do kontextu historického vývoje významných bublin na akciových trzích. Praktická část využívá historická data indexu S&P 500, analyzuje vývoj sledovaných ukazatelů během období dot-com bubliny, finanční krize 2008 a pocovidového růstu v roce 2021 a kombinuje grafickou analýzu s kvantitativním vyhodnocením predikční schopnosti pomocí metody Mean Absolute Error (MAE). Výsledky ukazují, že spolehlivost indikátorů při identifikaci bublin je proměnlivá v čase i mezi jednotlivými ukazateli. Vlastním přínosem autora je propojení vizuální analýzy vývoje valuací s měřením jejich predikční přesnosti a srovnáním s referenční (naivní) predikcí.