Analýza ESG indikátorů na energetickém trhu - Adler, Filip; Vyletelka, Michal; Chval, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje vývoj a význam ESG indikátorů v energetickém sektoru se zaměřením na jejich vliv na tržní kapitalizaci firem. Cílem práce je posoudit, zda existuje souvislost mezi úrovní ESG skóre a finanční výkonností podniků. Analýza je založena na panelových datech z databáze Refinitiv za období 2015–2023, přičemž k vyhodnocení vztahů byla využita panelová regrese s robustními směrodatnými chybami. Výsledky ukazují, že ESG skóre má pozitivní, avšak relativně mírný vliv na hodnotu společností. Zároveň se potvrdil význam časových faktorů, zejména růst hodnoty v roce 2019 a výrazný pokles v roce 2020, který odráží mimořádné ekonomické podmínky. Analýza dále ukázala, že model netrpí problémy s multikolinearitou ani autokorelací, zatímco heteroskedasticita byla odstraněna použitím robustních odhadů. Energetický sektor tak představuje specifické prostředí, kde ESG faktory hrají významnou, ale nikoli výlučnou roli v utváření hodnoty firem.
Vedoucí práce: Michal Vyletelka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses