Srovnání účetních systémů České republiky a Ruské federace - Lychagin, Rodion (2025)
Tato bakalářská práce provádí srovnávací analýzu účetních systémů České republiky a Ruské federace se zaměřením na jejich historický vývoj a současnou praxi. Popisuje vývoj účetnictví v Československu a Sovětském svazu, dopady centrálně plánované ekonomiky na účetnictví a následné transformační procesy po roce 1990 v obou zemích. Dále porovnává současné legislativní rámce, národní účetní standardy, strukturu účetních výkazů a přístup k mezinárodním standardům (IFRS) v ČR a Rusku. Součástí práce je případová studie společnosti Globus, působící v obou zemích, na jejíž účetní závěrce jsou ilustrovány rozdíly v terminologii, skladbě výkazů a požadavcích na vykazování. Práce využívá historickou a komparativní metodu. Výsledky naznačují, že navzdory podobné výchozí situaci v období socialistické ekonomiky se účetní systémy obou zemí vyvinuly odlišně vlivem rozdílných transformačních kroků a zapojení do mezinárodních struktur.