Hodnotenie Úrokového Rizika Korporátnych Dlhopisov v Obrannom Priemysle - Haraslín, Matej; Radová, Jarmila; Folprecht, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Táto bakalárska práca analyzuje úrokové riziko korporátnych dlhopisov v obrannom priemysle. Skúmaná vzorka zahŕňa emisie šiestich popredných amerických a európskych spoločností v období 2020–2025. Práca využíva výpočty durácie, konvexity a DV01, analýzu výnosových spreadov voči vládnym benchmarkom a event-study prístup k menovo-politickým rozhodnutiam. Výsledky ukazujú, že citlivosť obranných dlhopisov na zmeny úrokových sadzieb je primárne určená štrukturálnymi faktormi ako sú splatnosť a kupónová sadzba, avšak, je dôležité spomenúť, že napriek tomu že sa v reakcí na zmeny v menovej politike dlhopisy správajú veľa krát nezávisle, zachytávame istú trendovosť, aj keď nie markantnú. Dlhopisy s dlhšou splatnosťou a nižším kupónom vykazujú najvyššiu expozíciu voči zmenám sadzieb, zatiaľ čo kratšie emisie sú menej citlivé a benefitujú z vyššej konvexity. Napriek dramatickým zmenám menovej politiky v sledovanom období sa rizikové prémie (spready) menili len mierne. Táto stabilita odráža špecifiká obranného priemyslu, kde dlhodobé vládne kontrakty a nízke kreditné riziko emitentov znižujú kreditnú neistotu. Obranné dlhopisy tak spájajú vysokú citlivosť na úrokové riziko vyplývajúce z dlhších maturít so stabilným kreditným profilom, čo ich robí osobitnou triedou korporátnych cenných papierov.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses