Sociálně-ekonomické překážky uplatnění matek samoživitelek na trhu práce v ČR pro období 2017 – 2024 - Vyskočilová, Klára; Nebeská, Olga; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na sociálně-ekonomické překážky, které komplikují pracovní uplatnění matek samoživitelek na trhu práce v České republice v období 2017-2024. Práce kombinuje teoretický přehled odborné literatury s kvantitativním výzkumem realizovaným formou dotazníkového šetření mezi 116 respondentkami. Zjištěné výsledky ukazují, že samoživitelství je komplexní fenomén, jehož dopady se promítají do oblasti zaměstnanosti, dostupnosti služeb péče o děti, sociálního zabezpečení i celkové psychické zátěže žen. Výzkum potvrzuje, že ženy často narážejí na strukturální překážky při slaďování práce a péče, přičemž dostupnost institucionální podpory hraje klíčovou roli. Významná část žen přesto zůstává bez pravidelné neformální pomoci, což zvyšuje jejich zranitelnost. Přidanou hodnotou práce je propojení praktických zjištění s širším statistickým a politickým kontextem a formulace doporučení směřujících k posílení systémové podpory matek samoživitelek. Práce přispívá k hlubšímu porozumění aktuálním potřebám této skupiny a otevírá prostor pro další výzkum i zlepšení veřejných politik.
Vedoucí práce: Olga Nebeská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses