Materialy po istorii SSSR. II, Dokumenty po istorii XV-XVII vv. - Novosel‘skij, Aleksej Andrejevič, 1891-1967; Puškarev, Lev Nikitovič, 1918-2019; Puškarev, Lev Nikitovič, 1918-2019 (Izdatel'stvo Akademii nauk SSSR, 1955)
Druhý díl dokumentárního souboru přináší prameny k dějinám Ruska v období 15. až 17. století. Zaměřuje se na vývoj státní moci, společenské struktury a ideologické základy předmoderního období.