Normativní potenciál modelu OSN Global Compact a jeho vliv na úroveň společenské odpovědnosti podniků - Kristek, Tomáš; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Disertační práce odpovídá na otázku, zda je možné v modelu OSN Global Compact (United Nations Global Compact – UNGC) identifikovat normativní potenciál a dále jeho schopnost působit jako nástroj zvyšování úrovně společenské odpovědnosti podniků ve víceúrovňovém systému globální správy. Protože model UNGC je dobrovolnou CSR iniciativou, závaznosti a vymahatelnosti dodržování jeho principů nelze dosáhnout aplikováním standardních postupů difúze norem tvrdého práva. Implementace principů a jejich dodržování je spíše projevem ochoty než povinnosti. K překonání tohoto nedostatku v disertační práci aplikuji meta-regulační přístup jako alternativní formu regulace komplexních společenských jevů, které mají podobu měkkého práva. Tento meta-regulační přístup definuje podstatné prvky a uděluje principům modelu UNGC formalistickou právní podobu. Díky tomu poskytuje procesu implementace principů modelu UNGC závaznost a vymahatelnost. Implementace a meta-regulační přístup jsou předpokladem pro vznik normativního potenciálu modelu UNGC. Tento potenciál působí vznik vnitropodnikových změn, které mají samoregulační a autopoietický charakter a přenášejí se prostřednictvím místních sítí, které představují mezinárodní prostředí svého druhu. V něm mohou signatáři ovlivňovat vznik standardů, programů a/nebo systémů řízení vedoucí k růstu odpovědnosti ve víceúrovňovém systému globální správy. K naplnění cíle používám v práci metodu obsahové analýzy CoP zpráv, které jsou povinni signatáři modelu UNGC publikovat na roční bázi a uveřejňovat na veřejně přístupných webových stránkách modelu. Za účelem vyhodnocení přítomnosti normativního potenciálu a schopnosti modelu UNGC působit jako nástroj zvyšování úrovně společenské odpovědnosti podniků ve víceúrovňovém systému globální správy
Tyto se zakládají na Matici reportovacích prvků, které model UNGC publikoval v roce 2009 pro desátý protikorupční princip modelu UNGC. Pro účel disertační práce jsem je zobecnil, abych je mohl použít ve všech čtyřech oblastech aplikace modelu UNGC, tj. dodržování lidských práv, ochrana práv pracujících, ochrana životního prostředí a boj proti korupci. Analýza jsem provedl na CoP zprávách signatářských podniků z regionu Visegrádské skupiny a skupiny Baltských zemí z let 2010–2020. Z dosažených výsledků vyplývá, že v modelu UNGC je možné identifikovat přítomnost normativního potenciálu. Jeho projevy jsou zřetelné v samoregulačních programech a autopoietických procesech, které se opírají o podstatné prvky meta-regulačního přístupu. Na lokální úrovni se normativní potenciál ukazuje ve spojení s Integrovaným manažerským systémem a jeho propojením s modelem UNGC. Na nadnárodní, resp. globální úrovni je jeho přítomnost teoretická. Uvažovat o něm by bylo možné tehdy, kdyby podniky vytvářely komplexnější vazby v rámci místních sítí a následně sítě globální. Teoretický přínos disertační práce pro disciplínu mezinárodních vztahů spočívá v integrování podstatných prvků meta-regulačního přístupu, které modelu UNGC poskytují formální právní rámec. Díky tomu se lze na principy modelu UNGC dívat jako na normy měkkého práva a je možné na ně aplikovat procesy šíření norem v mezinárodním prostředí. Podstatné prvky meta-regulačního přístupu mění standardní způsob implementace norem z mezinárodního do národního prostředí. Principy modelu UNGC jsou implementovány přímo do vnitropodnikových procesů. V případě vzniku konfliktu mezi podnikovými cíli a strategiemi a společenskými hodnotami, umožňuje meta-regulační přístup vstup vnějšího regulátora nebo třetí strany s regulačn
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor disert. práce]; disertace; dissertations