Sestavení nového pojistného produktu - pojištění létajících vozidel - Vendlbergerová, Tereza (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou pojištění létajících vozidel a možností vytvoření nového pojistného produktu pro český trh. Cílem bylo analyzovat současný stav povinného ručení a pojištění odpovědnosti z provozu letadel a na základě jejich principů navrhnout hybridní řešení pro tuto novou kategorii dopravních prostředků. Analýza ukázala, že dosavadní pojistné produkty nejsou samostatně plně aplikovatelné na létající vozidla. V praktické části byl proto navržen nový produkt, jehož součástí je vymezení předmětu pojištění, stanovení rozsahu krytí a modelace ceny. Výsledky ukázaly, že kromě technických parametrů je klíčové zohlednit účel provozu a bezpečnostní vybavení. Práce doporučuje zavedení vyšších než minimálních limitů pojistného plnění a zahrnutí specifických rizik spojených s provozem létajících vozidel, zejména v městském prostředí. Taktéž je potřeba, aby se připravila legislativa, jelikož se současnou legislativou by provoz létajících vozidel nebyl možný.