Analýza ekonomických aspektů dostupnosti Letiště Václava Havla v rámci různých dopravních tras - Petrová, Štěpánka; Černá Silovská, Hana; Jarešová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Cílem této bakalářské práce je celkové zhodnocení efektivity a dopadů dopravní dostupnosti Letiště Václava Havla. Práce analyzuje současný stav, identifikuje problémy a hodnotí budoucí řešení s ohledem na preference cestujících a plány institucí. Primární data byla získána prostřednictvím dotazníkového šetření (216 respondentů) a polostrukturovaných rozhovorů s odborníky (Letiště Praha, IPR Praha, ROPID a Ministerstvo dopravy). Součástí práce je také komparativní analýza dopravních tras na vybraná evropská letiště. Práce přináší ucelený pohled na problematiku díky kombinaci kvantitativního a kvalitativního výzkumu, což umožňuje propojit pohled cestujících s institucionální perspektivou. Výsledky ukazují, že pro cestující jsou nejdůležitějšími kritérii rychlost a spolehlivost dopravy, zatímco pro instituce je prioritou udržitelnost a regionální rozvoj. Práce potvrzuje, že plánované železniční spojení je vnímáno jako nejefektivnější řešení pro budoucí rozvoj a konkurenceschopnost letiště.
Vedoucí práce: Hana Černá Silovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses