Srovnání časové a administrativní náročnosti a legislativního ukotvení a identifikace rozdílů v jednotlivých fázích procesu výběru nových zaměstnanců ve veřejném a soukromém sektoru v Praze - Krupitzerová, Sabina; Čáp, Vilém; Postránecký, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Cílem bakalářské práce je srovnání procesů standardních výběrových řízení na obdobnou pracovní pozici v oblasti financí a ekonomie na Ministerstvu vnitra ČR a v soukromé společnosti PricewaterhouseCoopers ČR, probíhajících v roce 2025 v regionu Praha. Hlavním smyslem je posoudit, jak se postupy v obou sektorech liší z hlediska transparentnosti, legislativy, administrativní a časové náročnosti, a identifikovat oblasti, ve kterých je možné dosáhnout zlepšení. Zvolená metodika umožňuje zhodnotit jednotlivá kritéria nejen formou popisného textu, ale také prostřednictvím vizuálního znázornění v podobě časových os. Bakalářská práce tak přináší nejen komplexní pohled umožňující porovnat klíčové rozdíly mezi sektory, ale nabízí také konkrétní opatření přispívající k modernizaci a zjednodušení procesů. Z práce vyplývá, že soukromý sektor se vyznačuje rychlostí a flexibilitou, zatímco veřejná správa klade důraz na transparentnost a dodržování formálních pravidel, což je způsobeno zejména stávající právní úpravou. Na základě těchto zjištění je formulováno několik doporučení podporujících efektivitu i kvalitu výběrových řízení. Ministerstvu vnitra ČR se doporučuje zavést jednotný elektronický systém (jehož využití by bylo vhodné zvážit také pro všechny služební úřady) a možnost online pohovorů, dále zrušit povinnost sestavovat výběrovou komisi a pohovor optimalizovat a zpřehlednit kariérní stránky. PricewaterhouseCoopers ČR může zefektivnit své postupy širším využíváním umělé inteligence při pohovorech a systematickým sběrem zpětné vazby od uchazečů.
Vedoucí práce: Vilém Čáp
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses