Faktory (ne)úspěchu implementace strategických plánů městských částí Prahy, Brna a Ostravy - Koutná, Simona; Pělucha, Martin, 1980-; Mitwallyová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá strategickým plánováním na úrovni městských částí a obvodů statutárních měst Prahy, Brna a Ostravy. Cílem je identifikovat faktory ovlivňující úspěšnost tvorby a implementace strategických plánů rozvoje a na základě zjištěných poznatků formulovat doporučení pro praxi. V rámci výzkumu bylo provedeno hodnocení 31 platných strategických plánů dle hodnoticího rámce převzatého ze zahraničních studií a přizpůsobeného českému prostředí, dále dotazníkové šetření mezi zástupci 43 městských částí a obvodů a tři polostrukturované rozhovory. Analyzované strategické plány vykazují relativně vysokou úroveň kvality v oblasti formulace cílů a datové základny, ale zásadní nedostatky v části implementace, monitoringu a evaluace. Statisticky významný pozitivní vztah je potvrzen mezi kvalitou dokumentu a populační velikostí municipality, nikoli však mezi kvalitou a samotným využíváním plánu v praxi. Úspěch implementace je tedy podmíněn především institucionálními a organizačními faktory, zejména podporou politického vedení a vedení úřadu, organizační kapacitou, motivací aktérů, mírou participace a způsobem tvorby plánu. Přínosem práce je komplexní zmapování stavu strategického plánování na této dosud málo zkoumané úrovni komunální správy, ověření přenositelnosti zahraničních metod hodnocení a formulace konkrétních doporučení zainteresovaným aktérům pro efektivnější nastavení procesů strategického řízení, větší transparentnost a důvěryhodnost správy na komunální úrovni.
Vedoucí práce: Martin Pělucha
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses