Financování a implementace PPP projektů v oblasti nájemního bydlení v České republice : případová studie města Čáslav - Pokorná, Jessica; Černá Silovská, Hana; Burianová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou veřejného a soukromého partnerství. Cílem práce je na základě teoretických zjištění a hypotetických úvah vytvořit instrumentální případovou studii PPP projektu v Čáslavi s cílem rozšířit nájemní bydlení. V teoretické části jsou použity metody deskripce a literární rešerše. Definuje základní pojmy spojené s tématem, zejména typy projektů, jejich výhody, nevýhody a rizika spojená s implementací. Tato část nabídne i stručnou historii nebo např. jeho regionální význam. Závěrem je popsána legislativní úprava a bytová politika u nás. V praktické části jsou využity metody analýzy, instrumentální případové studie, SWOT analýzy, metody syntézy dat, obecné finanční metody, a polostrukturované rozhovory se zástupci měst Čáslavy, Brna, Liberce, Jihlavy, Plzně, Zlína, Hradce Králové, městské části Prahy 12 a městyse Vratěnína. Výzkum ukázal, že poptávka po nájemním bydlení ve všech zkoumaných lokalitách výrazně převyšuje nabídku, zatímco model PPP je obcemi vnímán spíše skepticky a zatím nenachází širší uplatnění. Případová studie města Čáslav nabídne hypotetický přehled implementace PPP projektu v oblasti dostupného bydlení, od výběru soukromého partnera až po výpočet návratnosti projektu. V závěru práce jsou formulována konkrétní doporučení pro zlepšení implementace PPP u nás.
Vedoucí práce: Hana Černá Silovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses