"Ivani, táhněte domů, nikdo vás tu nemá rád!" : obnova spolupráce sovětské a československé Státní bezpečnosti po srpnu 1968 v dokumentech - Žáček, Pavel, 1969- (Praha : Ústav pro studium totalitních režimů, 2025)
Publikace přináší soubor archivních dokumentů mapujících spolupráci sovětských a československých bezpečnostních složek po okupaci Československa v srpnu 1968. Editor Pavel Žáček představuje na základě dosud nezveřejněných materiálů, jak se po invazi utvářely vazby mezi sovětskou KGB a československou Státní bezpečností (StB), jaké byly jejich operativní postupy, cíle a mechanismy řízení. Kniha přibližuje období normalizace jako dobu intenzivní politické kontroly, potlačování opozice a dohledu nad společností, přičemž klade důraz na institucionální i osobní dimenze spolupráce obou aparátů moci.
Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík
Částečně ruský text, anglické resumé
Keywords: Československo. -- Federální ministerstvo vnitra; Československo. -- Státní bezpečnost; Sovětský svaz. -- Komitet gosudarstvennoj bezopasnosti; 1968; 1968-1970; 1968-1989; Srpen (1968 : Československo); ministerstva vnitra; zpravodajské služby; špionáž; mezinárodní spolupráce; zahraniční vztahy; Československo; Sovětský svaz; dokumenty; komentovaná vydání; Soviet intervention (1968 : Czechoslovakia); Ministries of Internal Affairs; intelligence service; espionage; international cooperation; foreign relations; Czechoslovakia; Soviet Union; documents; annotated editions