The Oxford handbook of industrial policy - Oqubay, Arkebe; Cramer, Christopher; Chang, Ha-Joon, 1963-; Kozul-Wright, Richard (Oxford : Oxford University Press, 2020)
This comprehensive handbook explores the theory and practice of industrial policy across advanced, emerging, and developing economies. It examines the role of the state in promoting competitiveness, structural transformation, and technological capabilities. Contributors address key issues such as globalization, climate change, gender, and governance, offering insights into how industrial policy intersects with macroeconomics, infrastructure, and human capital development.
Publikace představuje komplexní přehled teoretických i praktických přístupů k průmyslové politice, která je klíčovým nástrojem pro podporu strukturálních změn, konkurenceschopnosti a hospodářského rozvoje. Kniha propojuje historické a konceptuální rámce s empirickými poznatky z vyspělých i rozvojových zemí. Zabývá se tématy jako technologické schopnosti, inovace, genderové aspekty, klimatické změny, globální správa a politická ekonomie. Autoři z různých ekonomických škol nabízejí pohledy na to, jak může průmyslová politika reagovat na výzvy globalizace a ekonomické nerovnosti.
Obsahuje bibliografické odkazy a rejstříky
Keywords: průmyslová politika; strukturální politika; konkurenceschopnost; ekonomický růst; kolektivní monografie; industrial policy; structural adjustment; competitiveness; economic development; collective monographs