Modelovanie a optimalizácia investičného portfólia s využitím matematicko-štatistických nástrojov - Danko, Jakub; Bílková, Diana; Šafr, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Dizertačná práca sa venuje návrhu tvorby a optimalizácie investičného portfólia s využitím matematicko-štatistických metód. Cieľom práce je zhodnotiť, do akej miery možno aktívnym prístupom a vhodnými algoritmickými stratégiami dosiahnuť lepšie výsledky z pohľadu výnosnosti a rizika ako v prípade pasívneho investovania do trhového indexu. Na dosiahnutie tohto cieľa sú najprv podrobne opísané a definované vybrané metódy, najmä teória grafov (ako nástroj diskrétnej matematiky) a iné štatistické metódy, ako napríklad korelačná a zhluková analýza. Následne sa uskutočňuje prehľad súčasného stavu poznania v oblasti aplikácie teórie grafov v kontexte tvorby investičného portfólia, ktorý je doplnený vlastnými vedeckými publikáciami autora. Ďalšie časti práce predstavujú návrh a špecifikáciu konkrétnych stratégií spolu s ich analýzou, porovnaním medzi sebou a kvantifikáciou ich výkonností. Každá navrhovaná stratégia je podrobne definovaná slovne aj matematicky. S využitím každej jednej stratégie pomocou simulačnej analýzy modelujeme rôzne scenáre vývoja portfólia zostavené pomocou konkrétnej stratégie. Okrem výnosnosti daných stratégií porovnávame aj iné atribúty, ktoré sú pre investora dôležité, napríklad riziko stratégie, ktoré možno kvantifikovať pomocou smerodajnej odchýlky alebo variačného koeficientu. Na porovnanie je využívaný aj trhový benchmark v podobe nákupu trhového indexu a aktívna stratégia minimalizácie rizika s využitím Markowitzovej teórie portfólia. V závere analytickej časti je vykonaná aj komplexnejšia analýza výnosností jednotlivých stratégií spolu so štatistickým testovaním rozdielov medzi jednotlivými stratégiami. Časť práce je venovaná aj komparácii výpočtovej zložitosti jednotlivých algoritmov, ktoré pri zostavovaní stratégií používame. Za vedecký prínos práce považujeme inovatívny
Investorovi ponúka návrh nových stratégií na tvorbu portfólia, pričom všetky tieto stratégie sú podrobne diskutované a porovnávané so štandardnými metódami. Všetky stratégie sú testované na reálnych empirických dátach, čo považujeme za praktický prínos predkladanej dizertačnej práce. Práca otvára množstvo otázok vhodných na diskusiu a okrem vedeckej komunity môže byť zaujímavá aj pre individuálneho investora, ktorý má záujem o aktívny prístup k tvorbe portfólia, nakoľko z práce vyplýva, že týmto aktívnym prístupom dokáže investor dosahovať lepšie zhodnotenie svojich prostriedkov, ako mu ponúka trhový index.
Vedoucí práce: Diana Bílková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor disert. práce]; disertace; dissertations