Regionální konkurenceschopnost cestovního ruchu v krajích ČR - Zajíčková, Eva (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na hodnocení regionální konkurenceschopnosti cestovního ruchu v krajích České republiky v letech 2017–2021. Cílem je posoudit postavení jednotlivých krajů a identifikovat faktory, které přispívají k jejich silným a slabým stránkám. Metodologicky práce vychází z modifikovaného Indexu konkurenceschopnosti cestovního ruchu (IRKCR), odvozeného od mezinárodního TTCI (Travel and Tourism Development Index), který byl upraven pro regionální podmínky a dostupnost dat. Analýza ukázala dlouhodobou dominanci Prahy, výrazný potenciál Jihočeského a Jihomoravského kraje a slabší výsledky Ústeckého a Pardubického kraje. Výsledky umožnily formulovat doporučení pro regionální politiky, zejména v oblasti udržitelnosti, digitalizace a diverzifikace nabídky. Přínosem práce je vytvoření komplexního hodnoticího rámce využitelného pro strategické řízení rozvoje cestovního ruchu na regionální úrovni.