Regionální konkurenceschopnost cestovního ruchu v krajích ČR - Zajíčková, Eva; Kouřilová, Jana, 1960-; Wokoun, René, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na hodnocení regionální konkurenceschopnosti cestovního ruchu v krajích České republiky v letech 2017–2021. Cílem je posoudit postavení jednotlivých krajů a identifikovat faktory, které přispívají k jejich silným a slabým stránkám. Metodologicky práce vychází z modifikovaného Indexu konkurenceschopnosti cestovního ruchu (IRKCR), odvozeného od mezinárodního TTCI (Travel and Tourism Development Index), který byl upraven pro regionální podmínky a dostupnost dat. Analýza ukázala dlouhodobou dominanci Prahy, výrazný potenciál Jihočeského a Jihomoravského kraje a slabší výsledky Ústeckého a Pardubického kraje. Výsledky umožnily formulovat doporučení pro regionální politiky, zejména v oblasti udržitelnosti, digitalizace a diverzifikace nabídky. Přínosem práce je vytvoření komplexního hodnoticího rámce využitelného pro strategické řízení rozvoje cestovního ruchu na regionální úrovni.
Vedoucí práce: Jana Kouřilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses