Ekonomické souvislosti zavedení ETCS v České republice - Johannesová, Sarah (2025)
Diplomová práce se zabývá ekonomickou analýzou zavádění jednotného evropského vlakového zabezpečovacího systému ETCS, který má za cíl zajištění vyšší bezpečnosti, plynulosti a efektivity přepravy. Cílem práce je analyzovat, zda zavedení jednotného zabezpečovače je opravdu krokem dopředu, zda investice do zavedení mají návratnost a jaký výhled do budoucna zavedení ETCS má. Teoretická část popisuje zabezpečovací zařízení na železnici, jejich druhy, historický vývoj a aktuální současnou situaci. Následuje přiblížení zabezpečovacího systému ETCS včetně technického popisu fungování, jednotlivých jeho úrovní, vývoje v jednotlivých zemích a důvodů jeho zavádění. Praktická část analyzuje zavedení ETCS včetně porovnání výnosů a nákladů, které jsou spjaté se zavedením tohoto zabezpečovače. Důraz je především na to, jaký dopad na infrastrukturu a dopravce zavedení ETCS má, zda jsou tyto aktivity dotačně podporovány a jaký dopad bude mít implementace na českou ekonomiku a ostatní zainteresované subjekty.