Míra korupce a vybrané makroekonomické ukazatele v Evropské unii - Gerasimova, Iana (2025)
Cílem této bakalářské práce je detekovat vztah mezi mírou korupce a vybranými makroekonomickými ukazateli v členských státech EU na základě dat z let 2013-2023. V teoretické části práce je vymezen pojem korupce a jsou popsány její formy, příčiny, následky, metody jejího měření a potírání. V praktické části práce jsou aplikovány metody regresní a korelační analýzy pro zkoumání vztahu mezi mírou korupce a makroekonomickými proměnnými v zemích EU-27. V závěru práce jsou shrnuty a diskutovány zjištěné výsledky.