Moudrý panovník v čase katastrof : po stopách císaře Karla IV. mezi Prahou a Norimberkem - Fajt, Jiří, 1960- (Národní galerie ; Haus der Bayerischen Geschichte, 2016)
Výpravný výběrový průvodce s bohatým fotografickým materiálem představuje na ose Praha-Norimberk místa spjatá s osobností Karla IV., která měla pro něj velký politický a strategický význam. Přibližuje zakladatelské dílo Karla IV. v Praze v říšském městě Norimberku a jeho působení v českých zemích je ukázáno na stavbách hradů a prostřednictvím dalších památek. Součástí publikace je orientační mapa, základní informace k jednotlivým architektonickým objektům, rozhovory s historiky umění Milenou Bartlovou, Jiřím Fajtem a René Küpperem, které v mnoha směrech mohou být překvapivé i pro zkušené zájemce o sledované období, a také reflexe současníků žijících odkazem Karla IV.