Moudrý panovník v čase katastrof : po stopách císaře Karla IV. mezi Prahou a Norimberkem - Fajt, Jiří, 1960-; Šícha, Jan, 1967-; Bartlová, Milena, 1958-; Baumbauer, Benno, 1984-; Küpper, René, 1969-; Rudik, Milan, 1986-; Valdštejnská jízdárna; Germanisches Nationalmuseum Nürnberg (V Praze : Národní galerie ; Augsburg : Haus der Bayerischen Geschichte, 2016)
Výpravný výběrový průvodce s bohatým fotografickým materiálem představuje na ose Praha-Norimberk místa spjatá s osobností Karla IV., která měla pro něj velký politický a strategický význam. Přibližuje zakladatelské dílo Karla IV. v Praze v říšském městě Norimberku a jeho působení v českých zemích je ukázáno na stavbách hradů a prostřednictvím dalších památek. Součástí publikace je orientační mapa, základní informace k jednotlivým architektonickým objektům, rozhovory s historiky umění Milenou Bartlovou, Jiřím Fajtem a René Küpperem, které v mnoha směrech mohou být překvapivé i pro zkušené zájemce o sledované období, a také reflexe současníků žijících odkazem Karla IV.
Doprovodná publikace k česko-bavorské zemské výstavě: Císař Karel IV. 1316-2016, Valdštejnská jízdárna, Praha, 15.5.2016-5.3.2017 a Karl IV. Germanisches Nationalmuseum, Norimberk, 20.10.2016-5.3.2017
Chronologický přehled
Keywords: Karel -- IV., -- český král a římský císař, -- 1316-1378; 14. století; 1316-1378; panovníci; cesty a pobyt; hradní architektura; církevní architektura; gotická architektura; umění a politika; architektonické památky; dějiny; Praha (Česko); Norimberk (Německo); Česko; Svatá říše římská; Via Carolina; katalogy výstav; obrazové publikace; 14th century; kings and rulers; travels and stays; castle architecture; church architecture; gothic architecture; art and politics; architectural monuments; history; Prague (Czechia); Nuremberg (Germany); Czechia; Holy Roman Empire; exhibition catalogs; pictorial works