Gig ekonomika a její normativní rozměr v pracovněprávních vztazích - Jirásko, Vojtěch; Podrazil, Petr, 1986-; Tintěra, Tomáš, 1984- (Praha : Leges, 2025)
Monografie se zabývá aktuálními trendy v pracovním právu, zejména novými způsoby zaměstnávání osob založených na tzv. gig ekonomice. Gig ekonomika neboli zakázková ekonomika představuje krátkodobou (nahodilou či nepravidelnou) práci na projektech a zakázkách v odvětvích, jako jsou IT, finanční služby, stavební design, média, marketing, doprava či prodej, poskytovanou obvykle prostřednictvím online platformy. Je to jedno z dalších vývojových stadií realizace práce, u něhož je zapotřebí detailně zkoumat podmínky, za nichž je práce či služba poskytována. Zvláštní pozornost je věnována právnímu postavení gig pracovníků. S tím souvisí otázky týkající se definičních znaků závislé práce. Publikace se dále zaměřuje na směrnici 2024/2831 o zlepšení pracovních podmínek při práci prostřednictvím platforem, která reguluje algoritmické procesy organizace práce, stanoví domněnku existence pracovněprávního vztahu a garantuje adekvátní pracovní podmínky osobám vykonávajícím práci prostřednictvím platformy. Česká republika je povinna směrnici transponovat do 2. 12. 2026.
Obsahuje bibliografické odkazy
Anglické resumé
Keywords: pracovněprávní vztahy; flexibilní formy zaměstnání; outsourcing; sdílená ekonomika; Česko; země Evropské unie; kolektivní monografie; labor-law relations; flexible forms of employment; outsourcing; sharing economy; Czechia; European Union countries; collective monographs