Ochrana věřitelů při převodu závodu - Švestka, Vít; Moravec, Tomáš, 1983-; Dědič, Jan, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Převod závodu dle české úpravy v sobě zahrnuje obecný zákonný přechod dluhů, který je kompenzován některými zvláštními zákonnými nástroji na ochranu věřitelů. Cílem práce je přesně identifikovat přechod povinností včetně výjimek, posoudit dopady na postavení věřitelů a do-statečnost zákonné ochrany, identifikovat režim převodu závodu v případě pohledávek řídících se cizím právem, a navrhnout konkrétní smluvní řešení k řešení rizik smluvních stran a změn právní úpravy. Zjistil jsem, že režim přechodu povinností není jednoznačný a vykazuje četné odchylky od základního pravidla pro převod závodu, včetně možnosti se částečně odchýlit od zákonem vymezeného rozsahu přecházejících dluhů. Současně česká úprava převodu závodu dostatečně neřeší postavení věřitelů nepřecházejících dluhů. Empirická analýza potvrdila, že zvláštní ručení (náležející pouze věřitelům přecházejících pohledávek), je v praxi úspěšnějším nástrojem než odporovatelnost při převodu závodu. To je jedním z důvodů, proč se domnívám, že odporovatelnost má sloužit nejen věřitelům přecházejících pohledávek, ale také věřitelům nepřecházejících pohledávek. Dalším poznatkem byly silné nejasnosti ohledně aplikace při odlišném rozhodném právu pro převod závodu a pro přechod pohledávek, kdy důležitou roli bude zastávat příslušnost soudního orgánu a lex fori. V rámci práce jsem identifikoval jednotlivá rizika pro smluvní strany plynoucí z přechodu dluhů a aplikace nástrojů na ochranu věřitelů a navrhl jejich smluvní řešení. Součástí práce jsou také návrhy legislativních změn.
Vedoucí práce: Tomáš Moravec
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: obchodní a mezinárodní hospodářské právo [obor disert. práce]; disertace; dissertations