Jak přispějí jednotná zemědělská družstva a státní statky k zvelebení našeho zemědělství - Koťátko, Jiří, 1899-1962 (V Praze : vydalo Ministerstvo zemědělství, 1949)
Studie představuje ideologické a hospodářské základy poválečné zemědělské politiky v Československu. Autor analyzuje roli jednotných zemědělských družstev a státních statků v rámci budování socialistického zemědělství, jak bylo koncipováno v prvním pětiletém plánu. Publikace reflektuje snahu o kolektivizaci venkova a centralizaci produkce, která měla vést ke zvýšení efektivity a modernizaci zemědělství.
Keywords: od 1948; zemědělská politika; jednotná zemědělská družstva; státní statky; pětileté plány; Československo; studie; 1948-; agricultural policy; agricultural cooperative societies; state farms; five-year plans; Czechoslovakia; studies