Duševní lenost : když myšlení bolí - Toman, Ivo, 1966 únor 23.- (TAXUS International, 2025)
Autor se v publikaci zabývá příčinami a projevy duševní lenosti, tedy neochoty k přemýšlení a přijímání nových podnětů. Na základě poznatků psychologie a osobního rozvoje vysvětluje, proč lidé často volí snadnější cestu místo aktivního myšlení, a nabízí postupy, jak tuto mentální bariéru překonat a rozvíjet vlastní schopnosti uvažování, motivace a sebereflexe.