Jak moc nás to posunulo? : současná mediální čeština - Jílková, Lucie, 1972- (Praha : Academia, 2025)
Sborník textů publikovaných v letech 2014–2025 v časopise Mediažurnál přináší pestrý pohled na jazyk současných médií. Autorka analyzuje proměny slovní zásoby, vliv angličtiny, slovenštiny a ukrajinštiny v českém veřejném prostoru, stylistické jevy i zvukovou stránku mediální komunikace. Kniha se věnuje také způsobům vedení rozhovorů a jazykovým inovacím, které ovlivnily mediální češtinu.
Obsahuje bibliografii a rejstříky
Anglické resumé
Keywords: čeština; stylistika; sociolingvistika; lexikologie; fonetika; mediální čeština; sborníky; Czech language; stylistics; sociolinguistics; lexicology; phonetics