Základy statistiky : aplikace v technických a ekonomických oborech - Neubauer, Jiří, 1975-; Sedlačík, Marek, 1975-; Kříž, Oldřich, 1945- (Praha : Grada Publishing, 2025)
Publikace přináší ucelený výklad základních statistických pojmů a metod s důrazem na jejich praktické využití v technických a ekonomických oborech. Věnuje se třem hlavním pilířům statistiky – pravděpodobnosti, teoretickým modelům a empirickým modelům – a jejich vzájemnému propojení. Každá kapitola je prakticky motivována, obsahuje teoretický úvod, řešené příklady a úlohy k procvičení. Kniha klade důraz na pochopení statistického myšlení a podporuje využití počítačových nástrojů, zejména aplikace STAT1 v prostředí MS Excel, která umožňuje interaktivní práci s daty.
Obsahuje bibliografii a rejstřík
Keywords: statistika; teorie pravděpodobnosti; matematická statistika; statistické metody; úlohy; učebnice vysokých škol; statistics; probability theory; mathematical statistics; statistical methods; problems, exercises, etc; textbooks (higher)