Osobnost, chaos a zlozvyky - Peroutka, Ferdinand, 1895-1978 (Fr. Borový, 1939)
Eseje reflektují kulturní a politické dění meziválečného Československa. Autor se zaměřuje na vztah mezi osobností a společností, kritizuje politické zlozvyky a analyzuje chaos veřejného života. Texty jsou psány s důrazem na literární kvalitu a společenskou angažovanost.