Osobnost, chaos a zlozvyky - Peroutka, Ferdinand, 1895-1978 (V Praze : Fr. Borový, 1939)
Eseje reflektují kulturní a politické dění meziválečného Československa. Autor se zaměřuje na vztah mezi osobností a společností, kritizuje politické zlozvyky a analyzuje chaos veřejného života. Texty jsou psány s důrazem na literární kvalitu a společenskou angažovanost.
Keywords: 1924-1939; literatura a společnost; kritika politiky; kultura a společnost; Československo; eseje; kritiky; literature and society; political critics; culture and society; Czechoslovakia; essays; criticisms