Profesor Masaryk a československé vojsko na Rusi - Kudela, Josef, 1886-1942 (Knihovna "Památníku Odboje", 1923)
Kniha je věnována zásadní úloze T. G. Masaryka při organizaci československých legií na východní frontě během první světové války. Autor na základě dokumentů, korespondence a osobních svědectví sleduje Masarykovu činnost mezi legionáři, jeho politické působení v zahraničí a vliv na mezinárodní uznání československého odboje. Publikace představuje nejen historický a vojenský rozbor, ale i výrazný portrét osobnosti prvního československého prezidenta.